Zaváraná cvikla obsahuje vysoké množstvo vitamínov a minerálnych látok. Aj napriek jej mnohým výhodám patrí medzi zeleninu, ktorá nie je príliš obľúbená. Dôvodom jej nízkej popularity môžu byť nepríjemné spomienky z mladosti. K zaváranej cvikle by ste si však mali rozhodne nájsť cestu.
Snáď tou najväčšou výhodou červenej cvikle je to, že sa v našich zemepisných šírkach vyskytuje celkom často. Je rozšírená, vďaka čomu jej máme dostatok a v obchodoch ju nenájdeme medzi predraženými druhmi ovocia a zeleniny.
Ďalšou výhodou tejto zeleniny je aj jej široké pôsobenie v kuchyni. Dá sa pripraviť na rôzne spôsoby. Môžete ju odšťaviť, dať do polievky, do šalátu alebo ju zavariť. A práve jej zaváraná forma patrí medzi tie najobľúbenejšie. Treba však vedieť, ako ju pripraviť tak, aby dobre chutila. Takto upravená cvikla však dokáže vydržať pri správnom skladovaní dlhé mesiace až roky. Počas celého roka tak do tela môžete pomocou cvikle dostávať dôležité minerálne látky a vitamíny.
Cvikla už veľmi dlho patrí medzi veľkých strašiakov školských obedov. Len zopár detí si ju obľúbilo. Ostatné túto fialovú zeleninu nechávajú radšej v miske alebo na okraji taniera. K potravinám, ktoré moc neobľubujeme v detstve, si len ťažko hľadáme cestu počas dospelosti. Ak však zaváranú cviklu radi máte alebo sa snažíte vybudovať si k nej vzťah, určite by ste mali vedieť o jej výhodách pre telo.
Obsah článku
- Kvalitná výbava na zaváranie
- Obsah látok
- Účinky a výhody zaváranej cvikle
- Znižuje krvný tlak
- Podporuje športový výkon
- Chráni telo pred rakovinou
- Detoxikuje pečeň a obličky
- Bojuje proti zápche a obezite
- Podporuje zdravú krvotvorbu
- Je vhodná pre tehotné ženy
- Bojuje proti ochoreniam štítnej žľazy
- Recept na najlepšiu zaváranú cviklu
Kvalitná výbava na zaváranie
Obsah látok
Zaváraná cvikla obsahuje veľké množstvo prospešných látok pre naše telo.
Medzi tie hlavné sa radia:
- Vitamín C – tento vitamín je dôležitý antioxidant. V našom tele chráni telesné tkanivá a taktiež ostatné vitamíny. Dôležitý je pre regulácie normálneho telesného rastu.
- Vitamín E – vitamíny skupiny E dokážu chrániť bunky pred starnutím a voľnými radikálmi. Taktiež pomáhajú v boji proti poškodeniu DNA a chromozómov.
- Vitamín B – pomáha správnemu fungovaniu nervovej sústavy a zlepšuje metabolizmus
- Draslík – tento esenciálny minerál chráni telo pred poruchami srdca, obličiek a kostí. Podporuje premenu krvného cukru na glykogén a taktiež pomáha odstraňovať škodliviny z tela.
- Železo – pomáha lepšie vstrebávať jednotlivé látky a lieky, ktoré človek užíva. Taktiež je skvelé v boji proti anémií a následným závratom.
- Horčík – pomáha normalizovať hladinu viacerých hormónov, taktiež udržuje zdravé fungovanie obehového systému a podporuje správne fungovanie nervovej sústavy
- Jód – táto minerálna látka je dôležitá a nevyhnutná pre štítnu žľazu.
- Mangán – tento minerál je dôležitá na ochrannú funckiu v tele. Pomáha metabolizmu bielkovín a ovplyvňuje jeho procesy.
- Zinok – má naozaj široké a veľké využitie v našom tele. Napomáha však najmä nášmu imunitnému systému. Skvelý je aj na vlasy či nechty.
- Meď – udržiava celé telo a pokožku žiarivú. Práve vďaka tomu si vyslúžil prívlastky ako tekuté zlato.
- A ďalšie ako fosfor, jód, kobalt, síra, cézium, rubídium
- Vláknina – ktorá je dôležitá pre správne fungovanie tráviaceho traktu.
- Aminokyseliny – medzi ktoré sa radí betaín, betanín, lyzín, valín, arginín, histidín a mnohé ďalšie
- Organické kyseliny – ako kyselina citrónová, jablčná a šťaveľová
Aj zo zloženia a jednotlivých látok môžete usúdiť, že cvikla má silné a skvelé účinky na celé telo.
Účinky a výhody zaváranej cvikle
Ak sa cvikla zavára správnym spôsobom, dokáže poskytnúť takmer rovnaké účinky, ako klasická čerstvá cvikla.
Aké hlavné účinky cvikla má?
- Znižuje krvný tlak
- Podporuje športový výkon
- Chráni telo pred rakovinou
- Detoxikuje pečeň a obličky
- Rozpúšťa usadeniny vápnika
- Bojuje proti zápche
- Bojuje proti obezite
- Používa sa v ochoreniach pečene
- Vhodná je pre zdravú krvotvorbu
- Je vhodná v tehotenstve
- Pomáha v liečení ochorení štítnej žľazy
Poďme sa na jednotlivé výhody cvikle pozrieť teraz spoločne.
Znižuje krvný tlak
Každý človek, ktorý bojuje proti vysokému krvnému tlaku, by mal teraz spozornieť.
Vďaka tejto zelenine si môžete znížiť krvný tlak a to viditeľným spôsobom. Dokázala to jedna zaujímavá štúdia uskutočnená vedcami v Melbourne. Tá zistila, že cvikla dokáže znížiť tlak už v priebehu niekoľkých hodín.
Nebola to však len jedna štúdia. Okrem spomínanej podrobili cviklu výskumu aj vedci z Londýna a Berkshire. Výsledky boli veľmi totožné. Práve vďaka tomu sa môže cvikla, ako čerstvá, tak aj tepelne upravená alebo zaváraná považovať za skvelého pomocníka pri vysokom krvnom tlaku.
Podporuje športový výkon
Radi športujete? V tom prípade určite viete, že existujú výrobky, ktoré vám dokážu podporiť váš športový výkon. Niekedy ide iba o nejaké nápoje, inokedy o samotné potraviny. Ak chcete svoj športový výkon podporiť bez nakupovania drahých výrobkov, vyskúšajte cviklu.
Cvikla bola podrobená niekoľkým výskumom. Okrem toho, že vedci zisťovali jej vplyv na vysoký krvný tlak, zisťovali aj to, či dokáže zvýšiť športový výkon. Výsledok štúdie bol naozaj veľmi príjemný. Cvikla je pre každého športovca skvelým zdrojom energie.
Práve dusičnany, ktoré obsahuje ako zaváraná cvikla, tak aj čerstvá, ovplyvňujú fyzickú výkonnosť. A samozrejme, ovplyvňujú ju v tom dobrom zmysle.
Ak chcete cviklu využiť aj vy, zjedze ju 2 – 3 hodiny pred športovým výkonom. Sami môžete tak otestovať výsledky tejto štúdie.
Chráni telo pred rakovinou
Mnohé druhy zeleniny a ovocia sú považované za skvelých bojovníkov proti rakovine. Medzi ne patrí aj cvikla. Ako je to možné? Farbivo betaín, ktoré sa v zaváranej cvikle nachádza, dokáže veľmi účinne zabraňovať vzniku rakovinových tumorov. Okrem toho telo detoxikuje od všetkých toxínov.
Zaváraná cvikla má taktiež výrazné antioxidačné a protizápalové vlastnosti, vďaka ktorým dokáže znížiť rast rakovinových buniek. Vhodná je ako podporná liečba mnohých typov rakoviny.
Detoxikuje pečeň a obličky
Ako sme už spomenuli, cvikla má výrazné antioxidačné účinky. Dokáže veľmi efektívne prečistiť nielen celé telo, ale taktiež pečeň a obličky. Sčasti má na tom zásluhu aj farbivo betaín nachádzajúce sa v cvikle.
To podporuje funkciu pečeňových buniek, vďaka čomu dokáže ochrániť pečeň. Pomáha taktiež pri spracovaní tukov.
Tým telo dokáže zamedziť hromadeniu tukov v pečeni. Tá následne pracuje efektívne a presne tak, ako by mala.
Bojuje proti zápche a obezite
Vláknina je veľmi dôležitou látkou, ktorá by v našom tele nemala chýbať. Len vďaka nej dokážu črevá robiť svoju prácu.
Vláknina má však aj iné dôležité funkcie v tele. Jednou z tých najhlavnejších je však práve podpora pracovania čriev.
Ak jete dostatok zaváranej cvikle, do tela sa vám dostáva dostatok vlákniny, a tým podporujete správnu funkciu svojich čriev.
Bojujete tým tak proti zápche, ktorá by sa mohla vyskytnúť, ak by v tele dostatok vlákniny nebolo. Ak náhodou zápchou trpíte, vyskúšajte do svojho jedálnička cviklu zaradiť. Už po pár dňoch uvidíte rozdiel.
Zaváraná cvikla je taktiež nízkokalorickým jedlom. Nemusíte sa jej preto báť ani v období chudnutia či vtedy, ak sa stravujete zdravo. Mnoho diét cviklu víta s otvorenou náručou. Dokáže príjemne zasýtiť, no pritom nezvýšiť kalorickú hodnotu pokrmu.
Podporuje zdravú krvotvorbu
Máte problémy s krvotvorbou či trpíte anémiou? V tom prípade by ste mali staviť na zaváranú cviklu. Len málo ľudí, ktorí ju pravidelne konzumujú, trpia anémiou či inými problémami s krvou. Okrem toho, cvikla obsahuje aj vysoký podiel železa, ktoré je pre krv veľmi dôležité.
Je vhodná pre tehotné ženy
Tehotné ženy sa musia často vyhýbať rôznych potravinám, ktoré by mohli uškodiť plodu. Pri zaváranej cvikle sa báť nemusíte.
Pre plod nie je vôbec nebezpečná, práve naopak. Vďaka svojmu zloženiu napomáha správnemu vývoju mozgu.
Okrem toho vie znížiť riziko vrodených vád. A pre samotné tehotné ženy cvikla poskytuje bohatú zásobu kyseliny listovej.
Bojuje proti ochoreniam štítnej žľazy
Zaváraná cvikla obsahuje vysoký podiel jódu. Ten je dôležitý a nevyhnutný pre štítnu žľazu. Práve vďaka tomu patrí táto koreňová zelenina medzi veľmi užitočnú pri jej ochoreniach.
Recept na najlepšiu zaváranú cviklu
Rozhodli ste sa, že cvikle dáte šancu?
V tom prípade sa vám určite zíde dobrý recept na chutnú zaváranú cviklu. Jej príprava nie je vôbec náročná. Zvládne to aj začiatočník v kuchyni.
Na zaváranú cviklu budete potrebovať:
- 2 litre vody
- 600 ml octu
- 400 gramov cukru
- 80 gramov soli
- Štipka feniklu, rasce a anízu
- Cvikla
Postup je naozaj veľmi jednoduchý. Stačí, ak si cviklu očistíte a následne ju buď nakrájate na plátky, menšie kúsky alebo ju nastrúhate na hrubšie časti. Výber tvaru je čisto na vás. Následne si uvarte nálev z vyššie uvedených ingrediencií.
Cviklu dajte do pohárov, zalejte ju nálevom a následne dajte sterilizovať na 20 minút na 80 stupňov Celzia. Následne poháre vyberte, otočte hore dnom a zabaľte do deky a nechajte vychladnúť.
Ak chcete zaváranú cviklu niečim oživiť, výborným tipom je zaváraná cvikla s chrenom. Jej chuť je veľmi zaujímavá, no príjemná.