Sušenie potravín siaha až do histórie, keď bolo nevyhnutnou súčasťou každodenného života.
Moderné metódy uchovania potravín prostredníctvom chladenia, mrazenia, konzervovania alebo pasterizácie túto metódu takmer úplne vytlačili z povedomia.
V skutočnosti sa však jedná o najzdravší spôsob, ako uchovať potraviny bez konzervačných látok. Sušička nie je len sezónnou záležitosťou pre sušenie ovocia, zeleniny, byliniek, húb alebo dokonca mäsa.
Je neoceniteľným spotrebičom pre každého, kto sa orientuje na raw food, alebo chce proste len žiť zdravšie.
Ste rozhodnutí si nejakú sušičku potravín zaobstarať, ale neviete, do akej investovať?
Odpovedzte si na nasledujúce otázky a zistite, ktoré sušička je pre vás tá najlepšia.
Poďme na to!
Obsah článku
Bude sušička potravín každodenný pomocník, alebo si len sem tam v lete usušíte pár jabĺk?
Určiť si, na čo sušičku potrebujete, je zásadná vec, od ktorej sa odvíja všetko ostatné.
Najmä to, či vám postačí lacná sušička, alebo bude lepšie si priplatiť.
V prípade menej častého alebo sporadického sušenia (huby a pár byliniek v letnej sezóne) vám môže dobre poslúžiť aj lacnejšia kruhová sušička ovocia z menej kvalitných materiálov.
Síce sa nevyhnete priebežnému prehadzovania tácok či dokonca jednotlivých kúskov surovín (kruhové modely nedistribuujú teplo rovnomerne po celej sušičke), ale pri nepravidelnom či sezónnom sušení vás to pravdepodobne nebude príliš obťažovať.
Ak u vás sušička vyťažená pravidelne, voľte hranatý (policový) typ a trvajte na kvalitnejších materiáloch.
A ak cítite vyťaženie aj vy sami, vyberajte medzi sušičkami s časovačom.
Kvalitné policové sušičky šetria váš čas aj prácu, čo pri častom sušení určite oceníte.
Tieto prístroje hlavne vydržia dlhé roky aj pri každodennej záťaži.
Guľatá alebo hranatá?
Na trhu nájdete veľký výber sušičiek na potraviny. Dostupné sú v dvoch základných tvaroch – guľaté a hranaté.
Jednotlivé značky a typy sa líšia aj počtom poschodí, ktorá môžete využívať. Čím viac poschodí sušička má, tým vyšší príkon by mala mať.
To hlavne preto, aby bolo sušenie rýchle a efektívne.
Guľaté a hranaté (policové) sušičky ovocia sa od seba líšia hlavne spôsobom rozvádzania tepla, pohodlnosťou manipulácie a možnosťami využitia.
Okrúhle sušičky
Majú motor v spodnej časti a teplo stúpa zdola nahor. Tento typ sa vyznačuje nerovnomerným sušením.
Suroviny, ktoré umiestnite bližšie k stredu a na spodných podnosoch, sa sušia rýchlejšie, než tie na okrajoch a na vrchných táckach.
Sušenie sa preto často nezaobíde bez prehadzovania tácok – a pretože sú naskladané na sebe, musíte ich najskôr všetky zložiť.
Rozobrať sušičku je potrebné aj pri kontrole priebehu sušenia.
Ďalšou nevýhodou je hrozba odkvapkávania šťavy zo šťavnatejšie surovín na spodnejšie podnosy, alebo dokonca jej zatečeniu do motorovej jednotky.
Pokiaľ chcete sušiť šťavnatejšie suroviny, dbajte na to, aby bola súčasťou príslušenstva sušičky špeciálna tácka bez otvorov, prípadne aby bola možnosť dokúpenia sušiacich vložiek na šťavnaté suroviny a tekutej zmesi.
Hľadáte kvalitnú sušičku ovocia? Vyskúšajte napríklad ETA Fresa. Ide o sušičku s nastaviteľnou teplotou v rozsahu 35 -70°C, s časovačom, s príkonom 250 W, 8 sušíacich sít nad sebou.
Hranaté sušičky
Vykurovacia jednotka je väčšinou na boku a teplý vzduch prúdi k surovinám v horizontálnej rovine.
Teplo sa tak dostáva ku všetkým surovinám rovnomerne, či už sú naspodku alebo hore. Prehadzovať podnosy nie je nutné.
Kontrola priebehu sušenia je pohodlná, pretože môžete ihneď vybrať ktorúkoľvek tácku bez toho, aby ste najprv museli vyberať ostatné – hranatá sušička je v tomto podobná rúre na pečenie. Najnovšie modely sušičiek potravín majú dokonca priehľadné dvierka, takže kontrola môže prebehnúť aj bez ich otvárania.
Pri sušení nemusia byť v sušičke všetky podnosy.
To je výhodou, ak chcete sušiť väčšie kusy surovín alebo napríklad nechať vykysnúť chlieb – pokojne nechajte v sušičke len jeden tácku na dne.
Na rozdiel od sušenia v kruhovej sušičke tu nehrozí, že by šťava zo surovín zatiekla do motora (vzhľadom k jeho uloženie na strane).
Pre zabránenie odkvapkávaniu na spodnej podnosy sú potom k dispozícii špeciálne sušiace vložky.
Nerez alebo plast?
V prípade voľby nerezovej sušičky si môžete byť istí kvalitným spracovaním a dlhoročnou výdržou. Oproti tomu u plastov sa majte viac na pozore – dajú sa zaobstarať ako sušičky z mimoriadne odolného plastu, tak aj prístroje, ktoré neprečkajú ani záručnú dobu.
O kvalite plastových materiálov vám najviac povie:
- vizuálna kontrola a „ohmatanie“. Pri bližšom obhliadnutí pravdepodobne odhalíte menej kvalitné materiály i ako laik; napríklad môžete vyskúšať poklepanie nechtom – tenké a menej kvalitné plasty vydávajú drnčivý zvuk. Tento krok pre vás nebude možný, ak nakupujete sušičku ovocia na internete. V takomto prípade vám neostáva nič iné, ako sledovať recenzie sušičiek ovocia na webe. Určite venujte pozornosť aj online testom sušičiek potravín.
- cena (nedá sa zaobstarať kvalitnú sušičku za pár desiatok eur; ceny lepších sušičiek sa pohybujú nad hladinou 100 euro)
- hmotnosť (vyššia hmotnosť svedčí o mohutnosti a odolnosti materiálov)
Veľká alebo malá?
Akonáhle si ujasníte, ako často chcete sušičku používať a ako veľmi vám záleží na pohodlí pri sušení alebo na kvalite sušičky, zostáva vybrať si tú správnu kapacitu.
4 až 6 poschodový model vám pravdepodobne bohato postačí, ak budete používať sušičku len vy sami alebo spolu s ostatnými členmi domácnosti.
9 až 11 poschodové modely sa hodia do domácností, kde sa sušička stane pravidelným pomocníkom – či už u užívateľov stotožňujúca sa s raw stravovacím štýlom, ktorí budú používať sušičku pri príprave väčšiny jedál (a najmä keď budú pravidelne pripravovať viac porcií), záhradkárov alebo vášnivých hubárov , ale aj pre komerčné účely.
Starostlivosť o spotrebič
Starostlivosť o sušičku potravín je jednoduchá a nie je vôbec náročná. Po každom sušení rozoberte jednotlivé poschodia sušičky.
Umyte ich pod tečúcou vodou alebo navlhčenou handričkou a dôkladne osušte utierkou.
Nechajte radšej preschnúť na vzduchu, než sušičku opäť skompletizujete a uložíte.
U okrúhlych sušičiek opatrne odstráňte nečistoty, ktoré sa mohli dostať do spodnej časti sušičky s motorom.
Sušičku používajte na čistom, bezprašnom a vetranom mieste. Ideálne na kuchynskej linke.
Sušička, ktorá má v základnej výbave 5 sušiacich sít a integrovaný ventilátor. Jej cena je skutočne priaznivá.
Na čo si ešte dať pozor?
Poďme si ešte raz zrekapitulovať, čo všetko je pri výbere sušičky potravín potrebné zohľadniť:
Pokiaľ chcete sušiť aj cez noc, je zvlášť vhodné zistiť si mieru hlučnosti.
Prémiové sušičky sú najtichšie, lacnejšie prístroje môžu až nepríjemne hučať.
Odporúčame overiť si tiež dostupnosť servisu a náhradných dielov – a to hlavne v prípade, keď si kupujete drahšiu sušičku ovocia.
Aj na tom najlepšom prístroji sa môže niečo pokaziť a nič nie je platné, že ste za neho zaplatili veľa peňazí, keď ho kvôli nedostupnosti jedného malého dielu budete musieť vyhodiť.
Preferujte populárnu raw stravu? Vaša sušička by mala mať funkciu sušenia pri nízkych teplotách, a to konkrétne do 45 ° C.
Pri takto nízkej teplote zostávajú zachované živiny aj vitamíny v sušených potravinách.
Nemáte čas prácu sušičky strážiť?
Určite si kúpte sušičku s časovačom.
Zvážte, ako veľkú sušičku potrebujete. Kto použije sušičku občas na huby alebo jablká, vystačí si so štyrmi až šiestimi poschodiami.
Kto suší často a rád, prípadne spracováva veľkú úrodu z vlastnej záhradky, využije aj desať, jedenásť poschodí. Do niektorých druhov sušičiek je možné jednotlivé poschodia, podnosy, prikúpiť dodatočne.
Najdôležitejšie pri výbere sušičky je zamyslieť sa nad tým, aké množstvo potravín budete s jej pomocou spracovávať.
Čím viac potravín plánujete sušiť, tým by mala mať sušička vyšší príkon. Ten sa u väčšiny sušičiek na trhu pohybuje od 245 W do 1000 W.
U kruhových sušičiek sa môže stať, že teplo nie je rovnomerné a musíte prehadzovať jednotlivé poschodia.
Tento problém nenastáva u sušičiek hranatých. U hranatých sušičiek je totiž zdroj tepla na boku prístroja, a preto teplo prúdi rovnomerne.
U okrúhlych sušičiek je zdroj tepla v spodnej časti sušičky. Podnosy, ktoré sú dole a v strede sušičky sú usušené rýchlejšie ako horná poschodia.
Keď sa teda chystáte na časté sušenie potravín, vyberte si radšej sušičku s vyšším príkonom a hranatého tvaru.
V prípade častého používania, sa oplatí investovať viac peňazí.
Drahšie sušičky bývajú v kvalitnejších materiálov, ktoré dlhšie vydržia častý a nároční prevádzku.
Pre ďalšie tipy na použitie sušičky potravín vám odporúčame tento článok.
Ďalšie tipy a zaujímavosti
Čo všetko môžete sušiť?
- ovocie a zeleninu
- huby
- bylinky
- domáce cestoviny
- sušené mäso
Ako sušiť huby, bylinky či ovocie v sušičke?
Tipy, pre najlepšie sušené potraviny
- sušte iba zrelé plody
- sušte iba zdravé, nijako nenarušené plody
- krájajte potraviny na zhruba rovnako veľké i široké kúsky
- skladajte potraviny na sušiace podnosy tak, aby sa neprekrývali
- usušené potraviny nechajte voľne na vzduchu úplne vychladnúť
- bylinky sušte oddelene, podľa druhov, aby ste nenarušili ich vôňu