Klasické alebo elektronické? Vyberte si najlepšie strúhadlo na zeleninu

Strúhadlo na zeleninu patrí k základnému vybaveniu každej domácnosti. Jednoducho sa používa, má desiatky rôznych funkcií a využijete ho pri takmer každej príprave pokrmov. Ak vám doma chýba, mali by ste sa pripraviť na nákup. V ponuke obchodov objavíte rovno niekoľko modelov.

Najlepšie strúhadlá na zeleninu

Klasické alebo elektrické strúhadlo na zeleninu?

Strúhadlo na zeleninu sa delí na tri základné skupiny, a to:

  • klasické
  • multifunkčné
  • elektrické

Oba typy majú svoje výhody a nevýhody. Každému vyhovuje niečo iné.

Klasické strúhadlo na zeleninu

Klasické strúhadlá sú úplnou klasikou, ktorú si možno pamätáte z rodičovského domu. Majú veľmi podobný tvar ako ihlan a poskytujú niekoľko možností krájania.

Keď ich chcete používať, stačí ich postaviť na tanier, zeleninu či ovocie oprieť o jednu zo strán a začať strúhať.

Strúhadlá nastrúhajú zeleninu, ovocie, syr či dokonca čokoládu.

Niektorí ich nazývajú aj manuálne. Potraviny na nich musíte strúhať ručne, čo je pomerne veľkou nevýhodou.

strúhadlo na zeleninu a syr

Zaberá to čas.

Na druhej strane, takéto struháky sú lacné a môžete si ich kúpiť vo viacerých variantoch.

Klasické strúhadlo na zemiaky či zeleninu je vhodné v prípade, keď plánujete strúhať jeden zemiak. Prípadne iba niečo narýchlo pripraviť.

Umývanie nie je tak náročné ako pri elektrických modeloch.

Ak však chcete postrúhať veľa zeleniny, narobíte sa. Nehovoriac o tom, že môžete prísť k úrazu.

Výhody klasického strúhadla

  • jednoduché čistenie
  • jednoduché používanie
  • viac možností štruktúry krájania
  • vhodný na ovocie, zeleninu, syr, čokoládu a množstvo ďalšieho
  • nízka cena

Nevýhody klasického strúhadla

  • pri práci s ním sa narobíte
  • riziko postrúhania prstov
  • nie je vhodný na väčší objem potravín

Multifunkčné strúhadlo na zeleninu

Zlatou strednou cestou je multifunkčné strúhadlo. To sa skladá z niekoľkých častí. Spravidla je to nadstavec a oblúčik.

Na oblúčik sa napichne ovocie, zelenina alebo čokoľvek, čo potrebujete postrúhať.

Oblúčik chráni vaše prsty pred tým, aby ste si ich nepostrúhali.

Výhodou je, že väčšina modelov má svoju vlastnú nádobku, kde nastrúhaná potravina padá. Nemusíte tak špiniť žiadne ďalšie misky.

Niektoré strúhadlá však majú nádobu príliš malú a musíte ju pravidelne vyprázdňovať.

Tento typ strúhadla je tiež manuálny, no práca s ním nie je tak náročná, ako pri klasickom.

Ak však plánujete strúhať veľa zeleniny alebo ovocia, narobíte sa.

Výhody multifunkčného strúhadla

  • jednoduché používanie
  • praktickejší ako klasický typ
  • oblúčik chráni prsty
  • vhodný na všetky typy ovocia, zeleniny a iných potravín
  • príjemná cena

Nevýhody multifunkčného strúhadla

  • nie je vhodné na veľké množstvo potravín
  • pri dlhšej práci sa narobíte

Elektrické strúhadlo na zeleninu

Elektrické strúhadlá na zeleninu sú praktickejšie a pre mnohých lepšie. Svoju prácu si urobia samé.

Postrúhajú vám úplne všetko, čo klasické strúhadlá. Využiť ich môžete na zeleninu, ovocie, syr, čokoládu a množstvo iného.

Pri práci sa nenamáhate a nemusíte sa báť oškretého prsta alebo iného zranenia.

Veľké množstvo strúhačov je tak výkonných, že vám posekajú aj orechy či iné tvrdé potraviny. Ľahko sa čistia a zaberajú málo miesta.

nastrúhaný syr

Dajú sa prakticky zložiť.

Elektrické strúhadlá sú drahšie. Ak však doma pravidelne varíte a pripravujete pokrmy, určite sa vám oplatí investovať do kvalitného modelu.

Výhody elektrického strúhadla

  • jednoduché používanie
  • vysoký výkon
  • nízke riziko poranenia
  • vhodné na všetky typy potravín (aj na tie najtvrdšie)
  • zaberajú málo miesta
  • dajú sa prakticky zložiť
  • sú samostatné, všetku prácu robia za vás

Nevýhody elektrického strúhadla

  • vyššia cena
  • ťažšie čistenie

Krájač

Samostatnou skupinou, ktorá je však súčasťou struhákov, sú krájače. Tie využijete napríklad na nakrájanie šunky alebo salámu.

Dajú sa s nimi robiť pekné chlebíčky či obložené misy.

Poskytujú výsledok, ktorý by ste nožom nikdy nedocielili.

Elektrický krájač na zeleninu si poradí s takmer všetkými druhmi zeleniny a ovocia. Pokojne na ňom nakrájajte aj spomínanú šunku či iné potraviny.

Výhody krájača

  • jednoduché používanie
  • vysoký výkon
  • pracuje za vás
  • vhodný na všetky typy zeleniny, ovocia či iných potravín

Nevýhody krájača

  • nemá viac štruktúr, spravidla len jednu

Ako vybrať to najlepšie strúhadlo na zeleninu?

Pri výbere strúhadla na zeleninu sa musíte orientovať na základné parametre. K nim sa radia:

  • výkon
  • rozmery
  • ovládanie
  • štruktúra
  • umývanie
  • brúsenie
  • cena a značka

Výkon

Výkon sa sledujte len pri elektrických strúhadlách. Tie majú motorček, od ktorého závisí to, aké výsledky vám poskytne.

Najvýkonnejšie modely môžu mať výkon do 1100 W. Ide o profesionálne typy, ktoré v domácej kuchyni nemusíte ani len využiť.

Sú drahé a poskytujú množstvo funkcií.

Spravíte dobre, ak siahnete po menej výkonnom type.

Najnižšia hranica výkonu je 150 W. Pod tú nikdy nechoďte.

strúhadlo a syr

Rozmery

Klasický strúhač zemiakov alebo zeleniny je malý. Nezaberá veľa miesta a dá sa jednoducho uskladniť.

Naopak, elektrické typy sú väčšie a masívnejšie.

Ich skladovanie je o niečo ťažšie.

Dajú sa však rozložiť, a preto ich môžete vždy vrátiť do škatule.

Ovládanie

Ďalší parameter, ktorý sa sleduje len pri elektrických typoch.

Ovládanie by malo byť jednoduché, aby vám výrobok prácu nesťažoval.

Strúhadlá majú spravidla jedno, maximálne dve tlačidlá.

Prvé funguje na zapnutie a vypnutie. Druhé na zrýchlenie alebo spomalenie výkonu.

Štruktúra

Štruktúra je pomerne dôležitá. Klasické struháky majú veľa možností.

Rovnako sú na tom aj multifunkčné.

Pri elektrických sa musíte pozrieť, aké nadstavce ponúkajú a či vám budú stačiť.

Ak nie, pri niektorých modeloch si ich môžete dokúpiť.

Je to však investícia navyše.

Umývanie

Elektrické struháky majú problém v tom, že sa ťažšie čistia.

Vyberajte si modely, ktoré zaručujú jednoduchú manipuláciu a umývanie.

Najlepšie je, ak môže ísť väčšina častí do umývačky.

Brúsenie

Niektorí výrobcovia neposkytujú žiadne informácie o brúsení. Podľa ich tvrdení má byť čepeľ ostrá po celý čas používania.

Urobíte však dobre, keď si o tomto parametri naštudujete viac informácií.

Prezrite si recenzie daného produktu. Prípadne sa opýtajte odborníkov.

Nikdy neviete, či sa v budúcnosti nestretnete s vytupenou čepeľou.

žena, ktorá strúha syr

Cena a značka

K najobľúbenejším značkám strúhadiel na zeleninu sa radí Sencor, Delimano, Gorenje či Clatronic.

Cena strúhadiel je rôzna. Niekedy si priplatíte za značku, inokedy za výkon.

Klasické elektrické strúhadlá na bežné používanie však nájdete už od 25 €.

Zhrnutie

Strúhadlo na zeleninu je skvelým pomocníkom v každej domácnosti. Okrem zeleniny dokáže nastrúhať aj ovocie, syr, čokoládu, pečivo či dokonca orechy. Vyberte si jeden z tých najlepších modelov pomocou našich overených rád.

Páčil sa vám tento článok? Ohodnoťte ho.