Mleté mäso je veľmi obľúbenou surovinou v mnohých domácnostiach.
Kto si niekedy vyskúšal mletie ručné, veľmi rýchlo uvažoval o tom, či by si náročnú prácu nemohol nejako uľahčiť.
Pomocou mlynčeka na mäso je to určite možné.
Ako si vybrať ten svoj?
Prinášame vám prehľad tých najkvalitnejších mlynčekov na našom trhu (náš osobný názor).
Obsah článku
- TOP 5 MLYNČEKOV NA MÄSO
- Spracovávanie mäsa
- Zabíjačkové dobroty a mnoho iného
- Ako funguje mlynček na mäso
- Ručný mlynček na mäso – osvedčená klasika
- Výhody a nevýhody ručných mlynčekov na mäso
- Elektrické mlynčeky na mäso
- Hrubosť mletia mäsa
- Špeciálne funkcie
- Zvládnu spätný chod a mnoho viac
- Cenové rozpätie a najlepšie
- Najlepší výrobcovia mlynčekov na mäso
- Tipy a rady pre mletie mäsa
TOP 5 MLYNČEKOV NA MÄSO
Spracovávanie mäsa
Mlynčeky na mäso sú základnou výbavou pre každého, kto holduje tradičným domácim zabíjačkám.
Nezaobíde sa bez neho ani žiaden milovník dobrôt z mletého mäsa.
Mnoho ľudí si predstavuje, že hlavnú časť práce pri spracovávaní mäsa odvedie ostrý mäsiarsky nôž.
To určite áno, ale iba ak budete chcieť skončiť len pri porciovaní mäsa.
Ak chcete prípravu mäsa posunúť ešte o krok ďalej, budete potrebovať aj veľa ďalších vymožeností.
Mlynček na mäso bude zrejme na prvom mieste.
Zabíjačkové dobroty a mnoho iného
Na výrobu veľkej časti zabíjačkových dobrôt je potrebné mleté mäso.
Budete ho potrebovať napr. do jaterníc, niekedy sa na jemno namleté mäso používa aj do domácej tlačenky (v niektorých regiónoch Slovenskej republiky je to akási „lokálna špecialita“).
Ak si ale myslíte, že mlynček na mäso budete potrebovať len pre samotnú zabíjačku, ste na veľkom omyle.
Robíte domáce klobásy?
Údite si vlastnú salámu? Chcete vyrábať domáce paštéty?
Tu stojí poriadny mlynček na prvom mieste.
Pre výrobu domácich údenín je totiž mlynček celkom jasne nenahraditeľným zariadením.
Bez tohto pomocníka sa jednoducho nezaobídete.
Ako funguje mlynček na mäso
Mlynček na mäso je v praxi veľmi jednoduchý prístroj. Do plniaceho otvoru v hornej časti mlynčeku sa vloží mäso, ktoré sa zatlačením zatláčadlom dostane k rotujúcemu ústrojenstvu vnútri mlynčeka.
Takto sa mäso dopraví k rezacím nožom, kde je následne namleté. Ďalej je cez dierovanú matricu (disk) pretlačené do pripravenej misy.
Takto sa dá stručne popísať mechanizmus mletia mäsa pomocou mlynčeka.
Samotný mlynček na mäso však na trhu nájdeme v mnohých podobách a prevedeniach.
Klasický ručný mlynček je kvôli nutnosti manuálnej práce na ústupe a vyzerá to tak, že budúcnosť bude patriť elektrickým mlynčekom na mäso.
O tom si ale viac povieme v nasledujúcom texte.
Ručný mlynček na mäso – osvedčená klasika
Ručné mlynčeky na mäso sú rokmi preverenou klasikou. Ide o osvedčený výrobok, ktorý hojne využívali naši rodičia a starí rodičia. Bez neho by si prípravu rôznych mäsových špecialít iste nevedeli predstaviť.
Pri kúpe si dávajte pozor na lacné čínske mlynčeky.
Pamätajte, že za kvalitu sa oplatí priplatiť si.
Pokiaľ je ručný mlynček remeselne dobre spracovaný, nedá sa na ňom nič pokaziť. Žiadna elektrina, iba poctivá manuálna práca.
Ak si kúpite ručný mlynček na mäso, kupujete si viacúčelové zariadenie. K dispozícii môžete mať rôzne dosky, na ktorých môžete namlieť mäso (ale napríklad aj oškvarky, cibuľu alebo syr) rôzne hrubo, iba ich výmenou.
Za pár eur dokúpite k ručnému mlynčeku nástavec, s ktorým môžete plniť domáce klobásy. Výnimkou nie je ani príslušenstvo na výrobu domácej salámy.
Prekvapivo ho ale použijete nielen pri výrobe domácich údenín, ale napríklad aj pri pečení vianočného pečiva – so šikovným nástavcom dokážete vykúzliť krásne kúsky.
Výhody a nevýhody ručných mlynčekov na mäso
Obrovskou výhodou je jeho nezničiteľnosť.
Obrázky a fotografie tomu síce nemusia nasvedčovať, ale ide o naozaj odolného a pevného pomocníka.
Toto tvrdenie samozrejme neplatí pre zariadenia pochádzajúce z ďalekej Číny.
Kvalitný mlynček na mäso sa naozaj nedá rozbiť a masívnosť prevedenia každého milovníka mletého mäsa zahreje pri srdci.
Náhradné diely?
V prípade potreby ich zoženiete za pár eur. A to aj na mlynčeky, ktoré sa vyrábali ešte pred dvadsiatimi či tridsiatimi rokmi.
Spomeniete si na nejaký výrobok, na ktorý zoženiete náhradný diel po takej dlhej dobe od jeho vyrobenia? Asi len veľmi ťažko.
Ručné mlynčeky na mäso sa veľmi jednoducho umývajú.
Skvele si rozumejú s umývačkou riadu. Ide to krásne aj pod tečúcou vodou. Mastnotu odstránite ľahko bežnými saponátmi.
Nečakajte žiadne zložité odstraňovanie zvyškov mäsa zo záhybov stroja, ktorý vymyslel konštruktér vegetarián ako pomstu všetkým mäsožravcom.
Všade sa dá siahnuť a dostať rukou, hubou i drôtenkou.
Elektrické mlynčeky na mäso
Elektrické mlynčeky na mletie mäsa predstavujú ďalší logický krok v evolúcii týchto prístrojov na spracovávanie mäsa.
Dokážu uľahčiť mletie väčšieho množstva mäsa. Elektrický mlynček však musí mať dostatočný výkon a rezacie nože z kvalitnej ocele (plast neprichádza do úvahy).
Proti nákupu tohto prístroja môže hovoriť fakt, že mnohé domácnosti sú zahltenia elektrickými spotrebičmi.
Mlynček na mäso by teda poľahky mohol byť len ďalší lapač prachu. Ak však meliete mäso pravidelne tak vám to určite nehrozí.
Na druhú stranu je možné vybrať si z ponuky mlynček malý a kompaktný.
Takýto spotrebič si nevyžaduje príliš veľa priestoru na skladovanie. Ak plánujete nechať mlynček na očiach, môžete si vybrať z ponuky dizajnových mlynčekov.
Takýto prístroj bude vo vašej kuchyni plniť tiež funkciu módneho doplnku.
Hrubosť mletia mäsa
Štruktúru namletého mäsa určujú do istej miery rezacie nože (miera ich ostrosti) a ďalej pretláčacie disky.
Hrubosť pomletého mäsa ďalej záleží na zamýšľanom recepte.
Ak sa chystáte pripraviť si karbonátok alebo jemnú sekanú, kúsky mäsa by mali byť zomleté zhruba na 2 mm.
Do špagiet či na hrubozrnnú sekanú nameľte mäso na 6-8 mm. Pokiaľ máte mäsomlynček bez možnosti nastavenia hrubosti, jednoducho mäso zomeľte dvakrát.
Špeciálne funkcie
Mlynček na mäso je pomerne jednoduchý jednoúčelový kuchynský prístroj.
Existujú však typy, umožňujúce tiež strúhať, lisovať a drviť.
Rozšíriť možnosti využitia tohto prístroja je vždy možné použitím špeciálneho príslušenstva.
Multifunkčnosť predovšetkým u lacnejších mlynčekov je však obvykle na úkor základnej funkcie mlynčeka, ktorou je mletie mäsa.
Ďalšou užitočnou funkciou elektrických mlynčekov je tepelná poistka, ktorá chráni prístroj pred prehriatím v prípade, že spracovávate veľké množstvo mäsa.
Príde vhod tiež v prípade, že je mleté mäso tuhé a šľachovité.
Tepelná poistka v takomto prípade „zhorí“ a resetuje prístroj, takže si v práci musíte urobiť prestávku a mlynček nechať odpočinúť (schladiť).
Zvládnu spätný chod a mnoho viac
Medzi špeciálne funkcie u elektrických mlynčekov patrí spätný chod, ktorý príde vhod v prípade, že sa závitovková špirála upchá a priechod mäsa mlynčekom sa zastaví.
Občas sa stáva, že sa kvôli šlachám alebo kostičkám zasekne v prístroji mäso. Nebudete ho musieť celý rozoberať, mlynček si totiž poradí s problémom sám.
A zrejme najväčším bonusom mlynčekov na elektrinu je ich mnohostranné využitie.
Môžete v nich zomlieť vlastné klobásy, tiež chlieb, zeleninu alebo pripraviť domáce cukrovinky. Stačí vymeniť príslušný nástavec a zacvaknúť.
S mlynčekom na mäso môžete dokonca vyrobiť aj vlastné cestoviny.
Cenové rozpätie a najlepšie
Koľko stojí mlynček na mäso?
Ceny sa rôznia. Záleží na type, materiáloch, výkone i funkciách – teda toho, čo od mlynčeka vlastne požadujete.
Ak ale nestojíte o ďalší prístroj v kuchyni, skúste pouvažovať o kuchynskom robote. Mnohé z nich toho dokážu naozaj veľa a mlynček býva súčasťou ich výbavy.
Najlepší výrobcovia mlynčekov na mäso
Kvalitný výrobca je, ako to už pri domácich spotrebičoch býva, stávkou na istotu.
Lacné výrobky (veľmi často čínskeho pôvodu) ani zďaleka neponúkajú kvalitatívnu úroveň prevedenia prístrojov od známych výrobcov.
Dostupnosť náhradných dielov je ďalším faktorom, ktorý jasne hovorí v prospech osvedčených značiek a výrobcov.
Pri nákupe lacných prístrojov veľmi často možnosť dokúpenia náhradných dielov úplne odpadá. Tým sa vytvára nutnosť kúpy celkom nového spotrebiča.
Ktoré značky sa teda najviac vyplatia?
Klasikou sú mlynčeky na mäso od spoločnosti Eta. Mnoho ľudí dáva prednosť mlynčekom na mäso od Tefalu, Zelmeru a Sencoru.
Ako príklad kvalitného elektrického mlynčeka na mäso môžeme uviesť Tefal NE105838.
S pomocou tohto prístroja si pripravíte mleté mäso presne podľa svojich predstáv.
Tipy a rady pre mletie mäsa
- Mäkšie a krehkejšie mäso dajte pred mletím krátko do mrazničky, bude sa s ním lepšie pracovať.
- Pretože sa mleté mäso veľmi rýchlo kazí, melieme ho čerstvé tesne pred prípravou.
- Podľa receptu možno mleté mäso spájať v mlieku s namočenou žemľou, hladkou múkou, alebo zahustiť strúhankou.
- Mleté mäso sa veľmi dobre kombinuje, napríklad s tvrdým syrom, zeleninou, čerstvými alebo namočenými hubami.
- Pri ochucovaní mletého mäsa možno použiť väčšinu bežného korenia, vždy sa však snažte zachovať pôvodný charakter mäsa a neprebiť ho príliš aromatickým korením. Nezabudnite mäso poriadne premiešať, potom trochu ochuteného mäsa oddeľte, urobte placku, osmažte a ochutnajte – je to dobrá skúška pred tepelnou úpravou celej várky mäsa.
- Najčastejšie sa melie mäso hovädzie, bravčové a teľacie. Na mlynčeku však môžete namlieť tiež mäso baranie. Výnimkou nie je ani diétnejšie králičie mäso, hydina, ryby a zverina.
- Kvalitné namleté mäso spoznáte tak, že neobsahuje žiadne väčšie kusy. Všetky časti sú rovnomerne rozložené. Navyše sú v mletom mäse rozoznateľné kontúry po priechode mlynčekom na mäso.